Frelse_og_fotball.jpg

> ukens ildsjel

STEIN S. ERIKSEN

RUNE MEYER BERENTSEN (foto)

Rolf Helén Iversen er alltid på farten. Den pensjonerte kristkirkepastoren står fremdeles til tjeneste for menigheten, men på Branns hjemmekamper stiller han som vakt på Stadion. Og tirsdagskveldene har 73-åringen reservert til trening med Tirsdagsgjengen.

– Hvor får du energien fra?

– Jeg er daglig sammen med Vårherre. Jeg begynner alltid dagen med Det nye testamentet og bønn. Det er en utrolig bra forankring. Og så setter jeg veldig pris på min hustru Anna – vi har nettopp feiret gullbryllup – og mine barn. Og så trener jeg regelmessig. Jeg går på fjellet hver eneste mandag sammen med en kollega, mye på Fløyen, Rundemanen og Blåmanen.

Rolf og Anna har produsert fem barn – to gutter og tre jenter. Eldstemann blir 50 til våren.

– Det første oldebarnet er nå i ovnen. Jeg hadde et delmål i livet: At jeg fortsatt skulle spille på et Brann-lag når jeg ble oldefar. Det ser ut til å gå i boks, sier han fornøyd.

65 år i Brann

Rolf Helén Iversen er så å si vokst opp med Sportsklubben Brann. Han trådte sine barnsben i Fridalsveien like ved Stadion, og meldte seg inn i klubben som åtteåring.

– Jeg var barndomskamerat med «Jollen» – Roald Paulsen – en utrolig god spiss, forresten. Og «Pesen» – Rolf Birger Pedersen – vokste opp i nabolaget.

Rolf har vært innom alle Brann-lagene: «Babylaget» for 12–14-åringer, guttelaget, juniorlaget og A-laget. Han

ble norgesmester med juniorlaget i 1954. På A-laget hadde han fast plass fra 1957 til 1960.

– For meg ble det slutt som 22-åring. Da reiste jeg til Oslo og Menighetsfakultetet for å studere teologi.

RHI_Frelser_og_fotball

Hoppet av fra statskirken

I 1965 ble Rolf Helén Iversen ordinert til prest. Deretter var han marineprest i Horten i et par år før han vendte hjem igjen til Bergen og arbeid for Ungdomsforbundet (KFUM/KFUK). Etter ytterligere seks-syv år kom han til Fridalen menighet, der han virket som prest i ti år. Så ble han utnevnt til sokneprest i Storetveit, men etter fem og et halvt år forlot han både Storetveit og statskirken.

– Jeg følte jeg ble vingeklippet i statskirken, det var liten frihet til å gjøre ting annerledes. Jeg sto for en fornyelseslinje, jeg ville ha inn mer friskhet. Men bruddet med statskirken var smertefullt, sier han ettertenksomt. Frikirken ble det nye kirkelige holdepunktet for Rolf. I 1989 ble han pastor i menigheten. Men i 1994 hoppet han og et flertall andre menighetsmedlemmer av fra Frikirken og opprettet Kristkirken.

– Det er der jeg nå hører hjemme. Det er Kristkirken som er basen min i dag.

Selv om Rolf Helén Iversen er pensjonert fra pastorstillingen, er han fortsatt til disposisjon for Kristkirken.

– Jeg har forskjellige oppdrag for menigheten. I dag, for eksempel, har jeg planlagt et par kurs. Og så preker jeg innimellom.

Brann-prest

Årene som prest og pastor har ikke kommet i veien for Rolfs kontakt med Brann. Nå spiller han på to Brann-lag; Brann veteran 50+ og veteran 60+.

– 60+-laget vinner gjerne kampene sine. På 50+-laget, som stort sett består av de samme spillerne, er målsettingen å score mål.

På Branns hjemmekamper står Rolf Helén Iversen ved inngang 9 – VIP-inngangen – og tar imot billetter.

– Da kommer pastoren frem i meg. Jeg ser publikum i øynene, og klapper dem på skulderen. Og så sørger jeg for å få en klem av Trude Drevland og Lisbeth Iversen når de dukker opp.

Rolf Helén Iversen vil ikke være en «gettokristen», han trives best blant vanlige folk.

– Det er så kjekt å ikke bare tilhøre en kristen menighet, men også å ha en fot i et helt

annet miljø.

Sportsklubben Brann har også hatt nytte av Rolfs teologiske bakgrunn. Han har vært prest både ved bryllup og begravelser innen Brannmiljøet. Han forrettet blant annet ved begravelsene til Roald «Kniksen» Jensen og Rolf Birger Pedersen.

– Det er godt å stå sammen med Brann-venner også i sorgen, sier Rolf Helén Iversen.

---

(Intervjuet ble publisert i Bergens Tidende torsdag 8. september 2011 og er gjengitt her med tillatelse)