Team_Helgaas_II_1_small.jpg

  

Tekst/bilde: Birgit Opheim - redaksjonen@dagenmagazinet.no

 

I en tremannsbolig i Kattuglebrotet på Nedre Nattland står en ytterdør bittelitt på gløtt i kulden. Det er fredag ettermiddag og mørket er i ferd med å senke seg over det tettbygde nabolaget i Bergen.

 

Byttet CD

En smilende pappa med en småsyk jente på armen åpner døren på vidt gap og ønsker velkommen. Han viser vei inn i stuen. Der er det bilder av glade barn på veggen. To av dem dukker opp i egen person og slenger seg ned på den svarte skinnsofaen. Mens pappa Einar forsvinner ned i kjelleren med vesle Ella (1), tar de seg av egen-presentasjonen.

- Jeg heter Amund, er ni år og holder på med fotball, friidrett, piano og kor, sier eldstemann. Han skynder seg til å legge til at han skal slutte på koret i april.

Team_Helgaas_IV_1_small- Hans-Inge Fagervik skal ha konsert med koret vårt da og det er dumt å ikke møte han og familien hans igjen, forklarer Amund.

- Jeg ble god venn med sønnen hans, Heine, på Hermon i romjulen, skyter Joar inn. Han er nestemann i rekken og åtte år.

- Vi byttet CD med dem for pappa har også laget CD, fortsetter Amund og forklarer at det er søsteren Maia, Joar og han selv som sammen med pappa utgir fem sanger på platen.

- Vi har spilt inn CD. Nå er den i trykken, ikke i trikken, ler Joar.

 

Familieband

Pappa kommer opp igjen med lille Ella og setter seg i sofaen med de andre.

- Ella er vår maskot og skal få være med når hun kan holde tonen og snakke og huske sangene, sier Amund.

Team_Helgaas_III_1_smallJoar vil gjerne fortelle at han driver med fotball, friidrett, kor og djembe. Sistnevnte er en afrikansk tromme, innkjøpt i Mali. Joar løper ned for å hente den og setter i gang med å demonstrere sine ferdigheter.

- Pappa lærer ham å spille, forklarer Amund.

- Vi har hatt lyst til å være et familieband. I påsken fikk vi prøve oss som leirband på Kvamseter og det var gøy, sier Einar.

- Jeg vil bli kjent og da hjelper det å være med i et band først, tror Joar.

Han blir avbrutt av mamma Audhild og lillesøster Maia (5) som er sist inn døra hjemme og vil hilse.

- Jeg går på turn og skal gå på ballett når jeg blir stor, avslører Maia.

 

 

Egne sanger

Den aktive familien på seks er med i en husmenighet som kaller seg B18-fellesskapet. Navnet henspiller på kommunens tekniske term for området de bor i og medlemmene i fellesskapet er enten naboer eller venner. Menigheten har sitt utspring i Kristkirken. Det var også der, på barnegudstjenestene i modermenigheten at Einar og de eldste barna først ledet lovsang.

- Vi hadde ikke egne sanger da, presiserer Einar.

Coverframside_1_smallJoar husker godt at det regnet veldig en dag han og faren satt i bilen. Mens regndråpene dryppet begynte han og faren på en sang som heter «Ingen kan telle når regndråper faller».

- Så var Amund med på å lage det andre verset, sier Audhild og ser på eldstesønnen.

- «Ingen kan telle hvert hårstrå på hodet» begynner Amund som smilende meddeler at onkel Bjørn gjorde et forsøk.

- Einar har tatt med seg ungene og spilt noen av sine egne låter og andre barnesanger rundt omkring, legger Audhild til. Hun har beveget seg bort på kjøkkenet for å lage mat til de to yngste barna.

- Første gang vi fikk navnet «TEAM Helgaas» var da vi opptrådte på Raknestundagen, for alle som hadde gått på leir der i løpet av sommeren, forteller Einar.

 

Guds kjærlighet

Det var blitt en god del opptredener i kirker, bedehus og på leirer da en av kameratene til Einar, Vegard Schow, foreslo for familien at de skulle ta turen til Oslo. Der kunne de spille inn sangene sine i hans studio i høstferien. Produksjonsaktiviteten resulterte i EP-platen «Pappa» som ble lansert i Kristkirken på søndag.

- Den handler mye om pappa her og i himmelen, opplyser Audhild. Hun forklarer at hovedbudskapet med musikkprosjektet er å formidle Guds kjærlighet som hun tror en pappa på jorden best kan reflektere.

- «Du er min» er en far-sønn kjærlighetssang, skyter Einar inn.

I tillegg til familiens egne sangkrefter har TEAM Helgaas fått hjelp av fem unge musikere på ulike instrumenter. Einar selv spiller akustisk gitar og perkusjon og Joar bidrar på djembe.

- Vi ville ikke ha masse effekter. Alt er gjort med instrumenter, forklarer Einar. For ham er det viktig at både barn og foreldre skal like musikken.

Team_Helgaas_I_1_small

 

Tid sammen

Da Einar Helgaas ga ut CDen «Puls» i 2004, lå det mange års hardt arbeid bak og Audhild ble til slutt lei.

- Vi ønsket å få et tredje barn, og jeg sa at familien måtte være hovedprosjektet.

Einar leste boken «Målrettet liv» på den tiden. Der stod det at kjærlighet staves «T-I-D».

- Den setningen dro meg i nakken og jeg bestemte meg for å ta kreativiteten min inn i familien, forteller han. Selv om mye av musikken har resultert i barnesanger, har han også sakte men sikkert begynt å skrive nytt stoff for voksne.

- Det ble ikke den konkurransen jeg trodde det skulle bli. Det er blitt en velsignelse, forteller han. Når han er ute på sangoppdrag med barna hender det derfor ofte at han også synger voksen-sangene sine.

- Å være TEAM Helgaas knytter oss sammen som familie, tror Einar.

- Barna har ulike talenter. Å finne balansen så alle kan komme frem kan være utfordrende, innrømmer Audhild.

Ekteparets håp er at TEAM Helgaas kan inspirere forsamlinger, og særlig barnefamilier til å tilbe.

- Det er litt som i det gamle testamentet der lovsangerne gikk foran, mener Einar.

 

Utfyller hverandre

Mørket utenfor stuevinduet til familien Helgaas punkteres av mange tusen små lys fra hus som ligger i dalen nedenfor. Maia og Ella har spist fiskekaker i brun saus og er fornøyde. Alle barna har fått åpne gavene i adventskalenderen. Det gjenstår bare å få greie på en eneste ting: hvorfor mamma ikke er med og synger.

- Jeg kan synge, men er ikke den sterkeste, forteller Audhild.

- Det kan pappa! Det er pappa sin jobb, sier Maia.

- Det er helt greit for meg. Jeg kan gi feedback, sier Audhild.

- Likestilling er bra, men å utfylle hverandre er best, smiler Einar.

 

DM - 16.12.2010 - Gjengitt med tillatelse

 

Til informasjon: EPen vil kunne kjøpes i Kristkirken kommende søndag.