Jenter_mot_strommen_small_tekst.jpg

Tekst og foto: KRISTINE ØYVANG, Dagen

- Det er nok fokus på sex, en kondomautomat ville bli akkurat som å henge opp reklameplakat for sex. Det er mer enn nok muligheter til å få tak i kondomer, sier Karianne Sandtorv.

- Du kan få kondomer hos helsesøster, i posten, i butikken. Hvis grunnen er at det er flaut å gå til helsesøster å spørre om det, bør du ikke ha sex heller, mener Kristina Utslottøy.

Jentene tror også det kan bli press fra tiendeklassinger.

- Det er så stor aldersforskjell når du går på ungdomsskolen. Noen kommer rett fra barneskolen. Skal slike automater være noe av det som møter dem først på ungdomsskolen? Det blir kanskje slik at de begynner å lure på hvordan de kan klare å unngå å ha sex innen tiende klasse, sier Helene Ljones.

Dårlig seksualundervisning

Jentene er alle tre en del av en disippelgruppe i regi av Kristkirken i Bergens ungdomsmiljø, Kanal U. Det er også Hannah Eline Leganger Solsvik, Therese Ljones og Kristine Frantzen. Ingen av jentene går på kristen skole og mange ganger går undervisning og samtaler på tvers av det jentene selv står for.

- Vi har dårlig undervisning på det med sex, mener Therese. Kristina utdyper.

- Vi lærer jo bare at sex er for tilfredsstillelse og skal utforskes. De drar ikke inn det med kjærlighet og at det er det mest intime du kan være et annet menneske. Du skal dekke dine behov og det er for din tilfredsstillelse.

- Kjærlighet og sex har blitt synonymt, sier Karianne.

- Mange vil ikke være gammeldags, de vil være moderne, men det finnes grenser for hvor moderne man skal bli, sier Kristina.

Tekstboks_jenterStort press

Jentene mener at det er et stort press på det med sex.

- Du børe liksom bare prøve mest mulig, så fort som mulig og så mye du vil. Bare du beskytter deg, går det bra. Mange hadde ikke tenkt så mye på det hvis det ikke var så stort press på det, mener Kristina. Hun forteller at det har vært mange diskusjoner i det siste.

- Nå er vi så store at folk begynner å få kjæreste og har sex. Da blir det mange spørsmål hvorfor jeg ikke vil ha sex. Noen ler når jeg sier at jeg skal vente med sex til jeg gifter meg. Hva med russetida? Skal du ikke ligge med kjæresten din? Stakkars han. Du kommer ikke til å klare det? sier de. Det blir litt mye av det, sier Kristina.

- Alle vet hva jeg tror. Jeg er sikker på troen min. Når vi snakker om sex i klassen, stirrer de ofte på meg, som om de vil se hvordan jeg reagerer, sier Helene.

Jentene tror en del som ikke er kristne tenker at kristne ikke vet noe om sex eller helst ikke skal høre om det. Jentene ler litt av det. De vet jo mye om det, selv om de ser annerledes på det enn de fleste i klassen.

- Det er enklere de gangene vi har en kristen lærer som kan komme med innspill som støtter meg. Når jeg ikke har det, er det mer utfordrende, innrømmer Helene.

- Men jeg er vant til å snakke om det, vi er vant til det i kristne miljøer også, sier Helene.

Viktig å snakke om sex

- Jeg har tenkt at det ikke var mulig å snakke om sex i kristne miljøer, men det er jo naturlig. Vi må snakke om det i kirka, hvis ikke vet ikke vi som er kristne hva vi skal gjøre, mener Karianne.

- Og det er veldig bra i Kanal U. Vi har jente- og gutteweekender, som er en kjempefin anledning til å snakke om sånne temaer. Det snakkes om i vanlige taler også, sier hun.

Jentene samles hver uke til disippelgruppe, noe som er veldig viktig for alle seks.

- Det er kjekt å samles sånn, det er lettere å snakke om personlige ting når det ikke er så mange, forteller Helene.

- For meg er det kjempeviktig å ha en sånn gruppe, miljøet på skolen min er ikke så bra. Av og til er det vanskelig å vise hvem man virkelig er på skolen, sier Therese.

- Jeg føler meg mer som meg selv på Kanal U eller her med jentene. Jeg har venner på skolen også, men de har ikke samme syn på ting, sier Kristina.

- De fleste aksepterer at jeg er kristen, men mange bryr seg lite, sier Hannah Eline.

- En del spør om jeg er sikker på at det er sant og lurer på hva som skjer i himmelen, sier Kristine.

- Det er jo naturlig at de stiller spørsmål, mener Karianne og fortsetter:

- Vi har skolelag på torsdager, da kan vi få formidlet hvem Gud er.

- Den forrige læreren min spurte meg høyt i klassen om kristne ting, fordi han visste at jeg var kristen. Det kan være greit, men det blir lett et press, innrømmer Hannah Eline.

- Jeg føler jeg snakker om troen min litt mye, men troen angår jo livet mitt, sier Kristina.

- De nærmeste vennene mine vet at jeg er kristen, men jeg synes det er vanskelig å forklare det med tro. Men jeg har så lyst til å se venner frelst. Det er en drøm jeg har, forteller Therese.

Alle jentene har vokst opp i kristne hjem, men relasjonen med Gud er endret.

- Tidligere var jeg sint fordi foreldrene mine tok meg med i kirka. Men jeg er veldig glad for det nå, sier Kristine.

- Jeg følte meg forpliktet til å gå i kirken og gjøre kristne ting. Men jeg hadde ikke opplevd Gud slik jeg gjør nå, sier Hannah Eline.

- Jeg kan ikke bare gjøre kristne ting uten at det gjør noe med meg lenger, smiler hun.

Trykket i Dagen mandag 2. mai 2011 – Gjengitt med tillatelse