bt-artikkel-02.jpg

- frie menigheter

TOR KRISTIANSEN

SILJE KATRINE ROBINSON (foto)

tor.kristiansen@bt.no

- Det er spennende å stå her og male. Lovsangen og hele stemningen gir en egen inspirasjon, sier Torunn Urnes Meyer. Vegg i vegg med NRK-Hordaland, der Martens før bakte brød, samler Kristkirken menigheten til hovedgudstjeneste hver søndag. Urnes Meyer står helt foran, til høyre for podiet, så alle kan se hva hun maler. Det går mye i blått og lilla. Hun har tatt med to påbegynte maleri hjemmefra og maler videre på dem. Gudstjenesten preges av lovsang de første tre kvarterene. Noen står, de fleste sitter. Ingen lar seg forstyrre av malingen, men mange følger med etterhvert som motivene endrer seg.

«Ingen er som Jesus. Du er selve livet. Jeg vil gi deg ære. Jeg vil gi deg pris», synger menigheten.

bt_sak_01

- Kult å male

Kristkirken har i løpet av 15 år vokst til en av byens mest livskraftige frikirker. Hele uken skjer det et eller annet i lokalene i Kanalveien 90. Daglig leder Eldar Eiksund forteller at de har bibelskole her på dagtid og leier ut lokalene til tre andre menigheter. Til venstre for podiet maler Stig Rune Lofnes og Sissel Drange. Han begynte med en diger kirkeklokke og maler nå en som spiller på et bukkehorn. Drange lar utallige farger danne et sentrert mønster bak en hovedperson. Men det er ivrige barn som dominerer. Ti små staffeli er stilt opp til venstre i salen, men så mange vil male at de må ta i bruk flere bord som står ved siden av. Noen leker med fargene, mens andre prøver ut dagens idé. - Jeg synes det er kult å male. Vi har noe positivt å gjøre på. Det er god stemning her og et godt miljø, sier tenåringen Johanne Huseby.

bt_sak_03

- Kristkirken først ute

Over hele kloden er et større spekter av kreative uttrykksformer på vei inn i kristne miljø. Spesielt frikirkene er flinke til å ta nye uttrykksformer i bruk. - Vi arbeider for å forløse den enkeltes drømmer og åpner for både kreative evner og nådegaver. Vi ønsker å velsigne byen og håper vi både som enkeltpersoner og menighet kan tjene til byens beste, sier Eldar Eiksund. I følge Eiksund samles bt_sak_02medlemmene til gudstjeneste og i små grupper for å få kraft til livet i hverdagen. Menighetens ledere deltar i fellesskap med andre frikirkeledere i byen og menigheten markerer på flere felt vilje til økumenisk samarbeid.

«Your name is like honey on my lips», synger menigheten.

- Jeg har malt hele mitt liv og synes det er fint å bruke de gavene jeg har fått. Enkelte ganger kan et maleri nå lenger enn ord. Vi bryter ned barrierer og skaper en større helhet, sier Torunn Urnes Meyer. Frikirkene, som Kristkirken er en av, er først ute med å slippe kreative krefter løs under gudstjenesten.

bt_sak_04«Smak og se at Gud er god», synger menigheten, mens møteleder Jan Olav Breen inviterer til nattverd. - Ved å åpne for det kreative, gir kirken også flere mulighet til å være seg selv. For meg kan det å male være som å leke og utforske sammenhenger mellom farger og lys. Bønn og lovsang gir inspirasjon og nye ideer, og ikke sjelden opplever vi at skisser vi har forberedt i bønn hjemme, stemmer med teksten i talen på gudstjenesten. Det er oppmuntrende, sier Torunn Urnes Meyer.

«Du har vendt min morgen til dag. O Gud, jeg vil takke deg», synger menigheten.

(BT - søndag 8. november 2009)