- Jeg har virkelig sett at Gud er trofast. Når jeg har tatt et steg så har det neste falt på plass. Jeg har erfart viktigheten av å våge å ta steg, selv om en ikke ser hele bildet. Mange ganger er det slik at en først senere ser mer klart grunnen til de veiene en har valgt. Det er rett og slett tro i praksis. En må fortsette å gå, veien kommer etter hvert. Gud har kalt meg til noe jeg aldri kunne gjort selv.

Følger Guds vei
For Ragnhild har Guds planer blitt mer konkrete etter hvert.
- Gud er ikke avhengig av at jeg skal være et bestemt sted. Jeg har ønsker og drømmer om å være involvert i konkrete arbeid / prosjekter i forskjellige nasjoner til ulike tider. Men jeg tror jeg på sikt skal bo i et land i Europa og dra på kortere reiser videre ut til nasjonene.

Ønsket var egentlig ikke å dra til Norge, men Ragnhild har lyst å følge dit hun føler Gud leder.
- Jeg gikk noen runder med Gud da jeg skulle ut i verden fordi det var tøft å forlate familie og venner. Det ble noen tårer. Når jeg nå opplever at jeg skal være hjemme i Norge igjen er det med en følelse av å forlate det jeg har der ute.

Samtidig ser Ragnhild at det kan være en tid for å bedre bli kjent med eget land.
- Kanskje jeg kan få lov til å gi noe også inn i min egen kultur? Jeg vil leve ut livet med Jesus, både her og der ute. Jeg er bevisst på å la Ham bruke meg i hverdagen, også i for eksempel hjemmesykepleien, hvor jeg jobber ved siden av studiene.
Hun har fått be sammen med en bruker et par ganger og lest i Bibelen med noen andre. Det er viktig å leve slik man har gjort ute også i egen kultur, ikke legge seg under det man kanskje kan kjenne hindrer friheten.

Drøm ble virkelighet
Ragnhild husker hun som barn drømte om å dra til utlandet. Men det var ikke før hun var 15 år at hun fikk små smakebiter. Først dro hun med Kings Kids på team til Færøyene, senere en tur til Hvite Russland og Italia. Og i 98/99 dro hele familien på Disippeltreningsskole (DTS) i Minnesota og på Hawaii. Der fikk hun virkelig smaken av nasjoner og misjon. Høsten 2001 dro hun på DTS på Flekkerøya utenfor Kristiansand og siden har det blitt mye reising.
- Nå har jeg vært nesten overalt, smiler Ragnhild.

Ønsket vokste om å se mer og lære mer – om Gud og seg selv. Etter tiden på Flekkerøya reiste hun til Australia og var med på å starte opp kreativ DTS. Siden ble det mange kortere turer, blant annet til Madagaskar, Honduras, Mexico, India og Malaysia. Listen er lang over nasjonene Ragnhild har besøkt. Men i tillegg til alle disse, er Sveits et sted hun har tilbrakt mye tid de siste årene. Her har hun vært deltaker, skolestab og jobbet mye som vertinne. Skolene har hatt fokus på indre helbredelse og kommunikasjon.
- Jeg har fått så mye som jeg har lyst til å bruke og gi videre. Jeg vil at mennesker skal vokse i identiteten sin og leve i frihet. Jeg tror jeg har en gave til å oppmuntre.

Så er planen akkurat nå blitt det å studere sosiologi i tre år.
- Jeg trenger noe mer nå for å gå videre. Jeg har lært mye som jeg nå vil sette inn i en større kontekst. Sosiologi tar jo mye for seg samfunnet. Jeg ønsker å jobbe med enkeltpersoner først og fremst, men det er viktig å se helheten i samfunnet også; hvordan samfunnet påvirker enkeltpersoner og motsatt.

Gitt mye, fått mye
Ragnhild er lett å engasjere, men vil ikke bli med på mye nytt med det første.
- Jeg må ha litt tid til bare å være, jeg har vært veldig engasjert over lang tid. Men det er utfordrende, for jeg er ganske ivrig av natur, ler Ragnhild.

Familien Bye har lenge vært med i Ungdom i Oppdrag, en del perioder uten fast inntekt. Gjennom det har Ragnhild lært mye om å stole på Gud. Og den tilliten har bare vokst ved en god del egne erfaringer.
- Jeg har virkelig lært å søke Gud i alle situasjoner, også for praktiske ting. Det er ikke slik at jeg aldri bekymrer meg. Men jeg minner meg selv på all erfaring jeg har fra at Gud er trofast. Gud vil forsørge. Jeg har opplevd at når jeg har det vanskelig, så bærer Han meg. Og noe av det viktigste jeg tar med meg er: Være tilfreds under alle forhold. Det har jeg lært veldig konkret. Det ligger mye glede i det og gi. Og når en gir mye, så får en mye igjen på mange forskjellige måter. Jeg føler meg rikere enn noen gang, med tanke på det jeg har fått vært med på. Jeg ville ikke ha byttet det mot noe annet!

Tekst: Kristine Øyvang