Header_001.jpg

Forskjellene kan være årsak til en del moro underveis i parforholdet. Samtidig kan det at mann og kvinne på mange områder er ulike, være grobunn for en del misforståelser og kluss. Likevel er det fortsatt slik at motpoler tiltrekker hverandre. Kommunikasjon er en av nøklene til å leve godt med ulikhetene og la dem bli en ressurs. Kommunikasjon er gøy, sier noen - hver gang! - Hva er så Guds plan i dette?

Vi har lyst å nevne noen av forskjellene man kan oppleve nokså tydelig, i veldig generalisert form, mellom kvinne og mann. Vi er ulike rent fysisk. Det er det vanskelig å være uenig i. Menn har mer fysisk styrke. Allerede fra gutteårene ser man at gutter gjerne sloss for å løse konflikter, mens jenter heller velger å stenge hverandre ute og bruker mer psykiske virkemidler. Menn har en mer direkte væremåte, både på denne måten, men også i sin kommunikasjon forøvrig. For mange menn er det et møte med en ny verden å skulle forholde seg til alle tolkningene som kvinner gjør av det som sies og gjøres. Menn sier det de mener. Punktum. Kvinner sier ting mer indirekte, med forventning om at det som ligger bak blir tolket rett.

- Mann og kone er på biltur. De nærmer seg en bensinstasjon og fruen spør sin kjære om han har lyst på en is. Da har mannen et dilemma. Om han svarer ja, tolker hun det gjerne slik at han sier det bare for å være grei, men mener egentlig at hun ikke har godt av isen… Om han svarer nei kan hennes tolkning være at han mener hun ikke har godt av en is nå, at hun vil legge på seg av den… Han på sin side svarte bare på spørsmålet - om han hadde lyst på en is eller ikke.

MagnetDette eksempelet viser hvordan en situasjon lett kan utvikle seg til en konflikt, alt etter hvordan man fortolker hverandres reaksjoner. Hvordan budskapet blir gitt og hvordan det mottas, trenger ikke være identisk. Hadde paret i eksempelet delt sine tanker om hverandres fortolkninger - kunne situasjonen blitt avklart der og da.

Et annet tema som kan føre til utfordringer er seksualitet: Kvinner trenger ofte mer tid til å være på kanal, det er mange knapper som skal trykkes inn. Det kan sammenlignes med et instrumentpanel i cocpiten på et fly. Menn har som regel bare en knapp, av/på-knappen. Menn får energi av å ha sex. Kvinner trenger energi for å ha sex…

Ekteskapet er mer enn en kontrakt - det er en pakt. I en pakt er det ikke "Hvordan kan jeg få mest ut av forholdet?" som ligger i bunn - men heller "Hvordan kan jeg bidra inn i forholdet slik at det varer livet ut?" Ved å finne ut om hverandres behov og ønsker, kan vi lettere møte den andre på det som bygger oss opp både i samlivet og som enkeltindivider.

Med utgangspunkt i dette blir det viktig å finne ut hva som motiverer den andre. Blir vi motivert i vårt samliv, så vil vi kunne møtes på en helt annen måte både når det gjelder det følelsesmessige, åndelige og fysiske planet. Da vil det heller ikke være behov for å finne motivasjonen utenfor ekteskapet.

- Hun kommer sliten fra jobb og er innstilt på en travel ettermiddag der hun må bane seg vei gjennom et virvar av skolesekker, ytterklær og sko før hun skal lage middag mens ungene spør om hjelp til leksene i kor. Det som i alle fall ikke trenger seg på akkurat da, er ønsket om å forføre sin kjære med innfallsrike stunts ved sengetid - glem det, hun kommer knapt til å klare å holde øynene åpne lenge etter at hodet møter puten…

- I stedet kommer hun inn døren og blir møtt med "Middagen er klar - vi venter på deg!" Veien inn til kjøkkenet bærer tydelig preg av en slags ryddekonkurranse som har gitt overraskende resultater. Han møter blikket hennes og foreslår en romantisk kveld som avslutning for dagen…

Han investerer i forholdet ved å møte henne på noen av hennes behov og ønsker - noe som gjør det lettere for henne å fokusere på hans. Situasjonen kan selvsagt være omvendt også, vi er forskjellige og det er ingen fasit her. Det er derfor viktig å sette av tid sammen til å snakke om hva som motiverer nettopp deg.

Endre_og_LindaDet er viktig å finne hverandres motivasjons-faktorer, slik at våre forhold ikke baseres på rutiner og kommunikasjon i beskjed-form, men på et pulserende samliv der vi stadig er i utvikling og kommer mer og mer på dypet med hverandre. Det handler om å "se" hverandre i en travel hverdag og bekrefte kjærligheten. En romantisk SMS, noen gode ord eller en hilsen på matpakken er små ting som kan gjøre en stor forskjell. Hva er det som motiverer din make?

Vi tror Gud har en plan med vår ulikhet, slik at vi på den måten kan utforske og utfylle hverandre og bygge hverandre opp!