Siril_bilde_1.png

Teamtur til Moldova og Constanta

Som jeg skrev i forrige nyhetsbrev, var jeg med som deltidsstab på en multigenerasjons DTS fra juni. De fleste av studentene våre hadde skole og arbeid de måtte tilbake til etter 3 måneder med teorifase, og tar misjonsdelen til neste år, mens to av studentene våre ønsket å fullføre hele skolen nå. Dermed endte jeg opp som ansvarlig for å ta dem på outreach. Teamet vårt bestod av Ildiko fra Ungarn på 54 år, Tibi fra Romania på 18 år, meg, og Mirela fra Romania som skal jobbe som frivillig med oss i år. Det var en stor utfordring for meg, og til tider slitsomt, blant annet på grunn av aldersforskjellen, ulike karakterer, og språkbarrierer innad i teamet. Vi bestemte oss for å dra 3 uker til Moldova, 1 uke til Constanta, og de siste 3 ukene i nærområdet her som jeg bor og jobber til vanlig.

Siril_bilde_2 Siril_bilde_3

--

Vi kjørte med bilen min, og jeg er veldig takknemlig for at vi kom oss over grensene, og at alt gikk fint med bilen og meg, med unntak av en liten fartsbot på veien hjem. I Moldova jobbet vi sammen med Ungdom i Oppdrag i Cahul, der jeg har vært flere ganger før og har gode venner. Vi jobbet mye sammen med en russisk-talende Frelses Armeen menighet i byen, der jeg blant annet hadde æren av å tale på en søndag formiddag. Vi besøkte også andre menigheter og ungdomsgrupper, der vi var mer eller mindre ansvarlig for programmet. Det var kaldt og regnfullt tiden vi var i Moldova, og det var en utfordring at det også var veldig kaldt inne i leilighetene. Dette er del av hverdagslivet for folk i det fattigste landet i Europa, de har ofte ikke råd til å varme opp leilighetene sine selv om det er kaldt ute. Det slo meg også igjen hvor varme og gjestfrie og varme dette folket er, på tross av begrensede ressurser.

Siril_bilde_4 Siril_bilde_5

Etter Moldova kjørte vi videre til Constanta sør i Romania, der vi først var invitert som gjester i bryllupet til Leah og Andrew, som er venner fra UIO der. Etterpå ble vi der i en uke og hjalp til med ulike aktiviteter. Vi var blant annet med å snekre grønnsakskasser for hagen til et barnehjem for gutter. Det vi konsentrerte oss mest om, var barnearbeidet i et nabolag som ble etablert i fjor for vanskeligstilte familier, mye tyrkere og sigøynere. Vi hadde møter for barna sammen med et nederlandsk ektepar som har flyttet til området. Det er en utfordring at barna ikke sitter stille lenge om gangen, og de snakker også temmelig vulgært. Dette var særlig en utfordring for rumenerne i teamet mitt, men de klarte seg likevel godt etter hvert.

Siril_bilde_7Siril_bilde_6

--

Prosjekter i Copsa

Siril_bilde_8Etter en måned på reise, kom vi tilbake til området her, og har bodd med teamet vårt i en leilighet i Brateiu, i nærheten av Medias. Dette er en leilighet i huset der planen er at jeg også etter hvert skal flytte inn, og vi har bodd her i konstant byggearbeid. Vi arbeidet i ulike lansbyer i området, men hovedsakelig i Copsa. Det har vært en utfordring for ungdommene i Copsa at jeg har vært så mye borte det siste halvåret, men de må likevel etter hvert ta et personlig valg og ansvar for Gudstroen sin. Det gledet meg at to av ungdommene våre, Tibi og Cristi, lot seg døpe siste søndagen i august. Et annet prosjekt vi har drevet i Copsa i høst, er gjennoppbyggingen av et hus som holdt på å falle sammen. Vi hadde ikke planer om å bygge det opp igjen fra grunnen av, men hadde ikke noe annet valg da vi så hvordan det holdt på å falle i hodet på familien som bor der. Takket være pengestøtte fra Norge og andre steder, og arbeidere som har stilt opp frivillig fra menigheten her i Brateiu, er vi nesten i mål med huset.

Siril_bilde_9 Siril_bilde_10 Siril_bilde_11

Søndag for to uker siden organiserte vi en høsttakkefest i kirken i Copsa Mare, noe som var svært vellykket. Representanter fra alle familiene som har blitt hjulpet med hus i år var tilstede, i tillegg til mange barn, ungdommer og andre. På programmet hadde vi blant annet et dramastykke med barna og sang av ungdommene, i tillegg til kaker, kaffe og frukt. Det var mye fest og glede, og mange ble igjen da møtet var slutt for å synge mer.

Siril_bilde_12 Siril_bilde_13

DTS-en avsluttes offisielt nå på mandag, og etter dette satser jeg på å få mer tid til å planlegge fremover. Jeg er allerede i gang med planlegging av engelskundervisning og musikkundervisning som jeg starter opp igjen om et par uker, og jeg ønsker også å være mer involvert i lokale skoler.

Jeg har for øvrig også kjøpt flybiletter til Bergen til jul, og kommer til å være i Norge fra 22. desember til 6. januar. Håper på å møte mange av dere der i den perioden..

Takke emner

-       At jeg kunne fullføre denne perioden med DTS og outreach.

-       For alle de gode tingene vi har fått utrettet i Copsa i år, og en god høsttakkefest der

Bønne-emner

-       For barna og ungdommene i Copsa, og visdom i hvordan jeg skal lede dem videre

-       For ledelse videre, fred og glede