Gjennom_alt_-_Nina_Fjrtoft.jpg

 

Vil gi boken videre

Dette er ikke første gang Hellesen Fjærtoft utgir diktene sine. For 11 år siden kom det vesle heftet "Du er ikke glemt". 

Så langt har dette hetet solgt i 2000 eksemplarer, med kjøpere over hele landet, Nina Hellesen Fjærtoft lager bevisst bøkene små og lette, slik at de skal være billige å kjøpe og enkle for folk å sende i posten.

- Jeg får stadig telefoner fra folk som har fått "Du er ikke glemt" i gave, og som ønsker å bestille den selv for å gi den til andre. En venninne av meg møtte en dame som tok boken min opp av vesken sin og sa: Denne har reddet livet mitt. - Jeg tror diktene når inn til folk i vanskelige situasjoner fordi de merker at dette ikke er bare noe jeg skriver. Jeg skriver ikke om smerte bare for å gjøre det, men jeg skriver om opplevd smerte. Jeg tror at de som sliter selv kan lese masse mellom linjene i diktene.

 

Brenner for mer åpenhet

Nina Fjærtoft velger å fortelle at hun i livet sitt har slitt mye på innsiden, men vil ikke gå nærmere inn på detaljene. Begge deler gjør hun veldig bevisst.

- Det enkleste er å gå i skjul, men hvordan skal samfunnet komme videre om vi ikke er litt ærlige? Det handler ikke om å brette ut livet sitt, men mer om å synliggjøre at disse problemene fins.

Hun understreker at det å slite psykisk er ikke noe man kan holde opp med bare ved å ta seg sammen.

- Vi trenger en respekt for at slik sykdom trenger tid, at personer trenger støtte, og også trenger å få nødvendig hjelp. I dag er det et veldig press rundt vellykkethet. Vi hører om folk som ikke klarer presset, og lurer på hva som gikk galt. Om vi kommer litt mer under huden på hverandre, så tror jeg ting blir enklere å håndtere.

 

Skriv, Nina!

Det var i en kreativ helsegruppe i 1996 at Nina Fjærtoft og de andre medlemmene fikk i oppgave å skrive en tekst.

- Da jeg hadde lest opp teksten min sa helsearbeideren: Nina, skriver du?

- Nei, sa jeg.

- Nina. du MÅ skrive.

Om kvelden lå Fjærtoft på sengen sin og plutselig kom alle ordene.

- Jeg måtte bare hentepenn og papir. Siden har jeg skrevet. Det var akkurat som om hun trykket på en knapp. Jeg vet ikke om jeg hadde begynt med dette uten den responsen jeg fikk, og det viser vel hvilken kraft det er i at vi blir sett på den måten.

Siden har visjonen hennes vært å gi ut diktene for å kunne være til hjelp for andre.

- Diktene mine er preget av at jeg har så lyst å komme videre, og gripe håpet. Derfor skriver jeg om håpet. "Gjennom alt" heter den nye boken min. Uansett hva vi møter, kan vi få kjenne at vi er verdifulle. Jeg ønsker at folk som har en tanke om å gi opp, kan få kjenne at den tanken slipper, at det kommer en åpning, og at ting vil bli lettere igjen.

- Hva har det å kunne skrive dikt betydd for din situasjon?

- Det har betydd enormt mye. Jeg kan være ærlig i det jeg skriver, på en måte som er vanskelig å være ellers. Jeg blir litt naken. Når jeg gir ut diktene, blir jeg sårbar. Men igjen, dette er viktig, nettopp fordi jeg tror på denne åpenheten og brenner for det. Jeg kan nok også være åpen fordi jeg har fått en aksept i meg selv. Det som har skjedd i livet mitt, har skjedd, og jeg aksepterer det selv om det har gjort livet mitt vanskelig. Jeg er godt gift, har tre voksne, flotte barn og et lite barnebarn. Livet skal få gi meg gode ting fremover, og jeg har virkelig masse å være glad for. Samtidig fornekter jeg ikke det som ikke var bra. Det er en kunst å akseptere, for først da tror jeg man kan få det bedre, har Fjærtoft erfart.

 

NinaFj_smallLengsel etter Gud

Gud er veldig sentral i de små diktene, og gjennomsyrer den vesle, nye boken.

- Ja, du kan godt kalle diktene små bønner: Det er en veldig lengsel i dem, fordi jeg så gjerne vil kjenne at Gud er der. Jeg er kristen, og boken kan kanskje gi inntrykk av at jeg har alltid hatt et nært, ukomplisert forhold til Gud. Slik er det ikke. Det jeg skriver, er en veldig ekte lengsel. Når du har blitt krenket som menneske, er det veldig vanskelig å tro ar det fins en Gud som aksepterer deg hundre prosent.

Nina Fjærtoft mener disse temaene ofte kan bli snakket litt lettvint rundt innenfor kristne kretser.

- Man sier ting som "du skal bare tro, og legge det over på Gud". Men når Gud ikke er den tryggheten for deg, så er ikke dette så enkelt som det høres ut som. Derfor har dette vært veldig konfliktfylt for meg. Men selv om tvilen har vært der. så er det noe dypt inne i meg som lengter etter Gud, og som bønnfaller ham om å hjelpe. Det reflekterer disse diktene.

Hjemme i skrivebordsskuffen har Nina Fjærtoft mange flere dikt. Hun sier hun kunne laget den nye boken dobbelt så tjukk, men valgte å legge seg på den slanke linjen.

- Så det kommer nok flere bøker, for jeg har veldig mye jeg ønsker å formidle videre til andre, smiler Nina Fjærtoft.

 

---

Først publisert i avisen Vestnytt 1.desember 2011. Gjengitt her med tillatels.