I dag begynte ungdomskonferansen vi er med på, dessverre kom laget mitt på sisteplass i en konkurranse vi hadde, noe Arne Kristoffer likte godt.

Etter et døgn i Subotica kan jeg trekke frem et par opplevelser:

1. Sønnen til Viktor Szabo, pastoren her, sa til meg at det hadde vært en relativt kald sommer hittil. Javel, sa jeg, hvor kaldt da? Ned mot 20 grader, sa han. Javel, sa jeg.

2. I dag begynte ungdomskonferansen vi er med på, vi brukte det beste av dagen til sport og spill for å bli kjent med ungdommene og komme i gang. Vi oppholdt oss for det meste i nærheten av en strand, og på en av kafeene der spilte de blant annet Solveigs sang av Edvard Grieg. Ikke verst med tanke på at vi er et stykke fra Troldhaugen.

3. Vi konstaterer at det ungarske språket naturlig nok ikke er helt ulik det finske i tonefall. Det betyr imidlertid ikke at vi forstår noe som helst av det. Men vi har etter hvert lært oss en del serbiske ord og uttrykk. Litt dumt at de fleste av ungdommene har nokså dårlige engelskferdigheter. Dermed blir det helst lederne og noen til vi kan snakke ordentlig med. Skolegangen avbrutt med flere år grunnet krigen på 1990-tallet, dermed har de en del hull i kunnskapene.

4. Jeg opplever god kontakt med Viktor Szabo. Fin type. Han snakker engelsk med en aksent som minner meg om noen av de sovjetrussiske figurene i James Bond-filmene. Arne Kristoffer og jeg bor på kontoret hans mens jentene er spredd hos et eldre ektepar i menigheten og i en annen leilighet. Vi er alle godt fornøyd med boforholdene.

5. Dagene er såpass fulle at vi ikke gjør stort sett annet enn å sove der vi bor. Vi får servert alle måltider i kirken. I morgen har vi ansvaret for to halvannentimes bolker hvor målet er å utfordre ungdommen til engasjement og tjeneste i livet med Gud, både for deres egen del og i og gjennom menigheten. Viktor forteller at ungdomsarbeidet ikke er alt for godt utviklet, men det skal vi sannelig prøve å gjore noe med! De har begynt en IFEs-gruppe er (IFES er den internasjonale Lagsbevegelsen).

6. Hørte at det var 28 grader i Bergen i dag. Det var neppe mer enn det her.

7. De to neste dagene blir trolig de viktigste i oppholdet her. Mye undervisning, lovsang og bønn i tillegg til noe evangelisering. Jeg gleder meg. I morgen kveld skal vi se filmen om Martin Luther som gikk på kino i Norge i fjor høst. Det kan fort komme til å bli et lite høydepunkt - denne filmen har til og med Dagens redaktør anbefalt. :-)

8. Det har vart et stort privilegium å få bedre kjennskap til Guds rike i disse områdene. Her er det virkelig mye upløyd mark, utfordringene er store, men mulighetene likeså. Selv om de synlige resultatene av vårt opphold her ikke er overveldende, ser vi på dette som en begynnelse, og i og med at Gud er var oppdragsgiver, er det ingen grunn til å tenke smått om potensialet.