Det var en fest å samles rundt et stort bord på Skjærtorsdag til kjærlighetsmåltid og nattverd. Øyvind Hansen prekte sentralt og tent om ”den natt han ble forrådt”. Og takkebønnene ble mange. Karl Erik Hordnes fikk forkynne Langfredagens budskap.

I morgen på 1. påskedag er det jeg som skal komme til, og tro det eller ei, selv etter førti år med tjeneste i påsken, gleder jeg meg. Jeg har valgt et merkelig tema, ”eller vet dere ikke”.

Men la meg dele med dere noen av tankene om påskehøytiden – den jeg gjerne skulle se den kristne menighet gjenerobre. Jeg tillater meg å klippe fra intervjuet i Dagen nå onsdag:

Drømmer om å «ta påsken tilbake»

Kristkirkepastor

Reidar

Paulsen

drømmer om å «ta påsken tilbake». Han tror at vi kristne trenger en uke der vi på en spesiell måte konsentrerer oss om kjernen i vår tro.

Når Paulsen tenker tilbake på barndommen, så var det alltid gråvær langfredag og sol første påskedag.

– Det var nok ikke slik i virkeligheten, men det er et inntrykk som har festet seg i barnesinnet, forteller han.

Selv kan han knapt huske at han har vært borte fra kirken i påsken. Han vokste opp i en tid da det ikke var tradisjon for å reise bort i høytiden, og etter at han ble pastor for 40 år siden har han delvis vært i kirken på grunn av plikt, men mest fordi han har hatt lyst til å feire påske med Guds folk.

– Jeg har stor forståelse for at folk vil ha ferie og fri i påsken, men for meg personlig har det vært godt å markere de ulike høytidsdagene.

God bibelsk pedagogikk
Paulsen forteller at han nettopp har lest om israelsfolkets utgang fra Egypt, og Guds pålegg om å feire de store begivenhetene år etter år, for å minnes det Gud gjorde.

– Vi har jo ikke noe påbud om å feire påske slik de hadde, men jeg tror det er god pedagogikk i det Bibelen skriver her.

– Er vi kristne med på å undergrave betydningen av påsken når vi ikke feirer den?

– Hvis ikke vi som kristenfolk har behov for å feire påske, så skal vi i alle fall ikke forvente at andre gjør det.

Han refererer til USA, der påsken er den største, kirkelige høytiden og som samler flest folk. Det står i sterk kontrast til påsken i Norge.